Φτιάξε το φθινοπωρινό σου τονωτικό βοτάνων

Share on facebook
Share on twitter
Share on print
Χρόνος προετοιμασίας

10'

Βαθμός δυσκολίας

Εύκολο

Ποσότητα ή μερίδες

1 κούπα

Υλικά

  • 1 κ. γ. από το βότανο ή το συνδυασμό βοτάνων που επιλέξατε.
  • 1 κούπα νερό.
  • 1 λεμόνι.

 

Tips

Μπορείτε να ετοιμάσετε μια συνολική ποσότητα με τις αντίστοιχες αναλογίες για το νερό που θα χρησιμοποιήσετε και να το αποθηκεύσετε έως 2 μέρες στο ψυγείο σε γυάλινο μπουκάλι. Συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα έως 3 φλυτζάνια.

Εκτέλεση

Όταν το φθινόπωρο δείχνει τα πρώτα του σημάδια είναι η κατάλληλη στιγμή να συμπεριλάβουμε ένα συγκεκριμένο σημείο των φυτών στο “βοτανικό μας βαλιτσάκι”, τις ρίζες. Το φθινόπωρο τα θρεπτικά στοιχεία των βοτάνων συσσωρεύονται στις ρίζες των φυτών. Οι ρίζες των βοτάνων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε εκπληκτικούς τονωτικούς συνδυασμούς ώστε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας μιας και η εποχή αρχίζει  να αλλάζει.
Υπάρχουν χιλιάδες ρίζες που μπορεί κάποιος να συμπεριλάβει στο τονωτικό του σκεύασμα. Η κάθε μια έχει ξεχωριστές ιδιότητες και γεύση και προσφέρει διαφορετική υποστήριξη με διάφορους τρόπους.

Όμως τι σημαίνει τονωτικό βότανο?
Γενικά η χρήση των βοτάνων πρέπει να γίνεται όχι όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα ή είμαστε άρρωστοι. Τόνωση λοιπόν σημαίνει να υποστηρίζεις καθημερινά τη ζωτικότητα και την ευεξία όλων το συστημάτων του οργανισμού. Ένα τονωτικό βότανο μας υποστηρίζει χωρίς να περιμένουμε να μας “ φωνάξει” ο οργανισμός ότι χρειάζεται βοήθεια.
Ήρθε λοιπόν η ώρα για να φτιάξουμε ένα τονωτικό τσάι που θα μας ευχαριστεί γευστικά αλλά θα μας βοηθάει και στην ενδυνάμωση του οργανισμού μας. Οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι και φυσικά η γεύση είναι υποκειμενική. Οπότε φτιάξτε συνδυασμούς σκεπτόμενοι τις ιδιότητες των βοτάνων και τις ανάγκες του οργανισμού σας.
Παρακάτω θα αναφερθούμε σε κάποιες ρίζες ως ένα παράδειγμα των συστατικών που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο τσάι σας.
Αστράγαλος: έχει μια ήπια γλυκιά γεύση. Είναι τονωτικό του ανοσοποιητικού. Έχει αντιφλεγμονώδης δράση και διουρητικές ιδιότητες.
Αλθαία: οι ιδιότητες των ριζών ωφελούν κυρίως στις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος.
Άρκτιο: υποστηρικτικό κυρίως του συκωτιού.
Αγριάδα: είναι ένα δραστικό και διουρητικό βότανο. Η αγριάδα είναι κατάλληλη για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και παρόμοιων προβλημάτων. Προλαμβάνει τις βακτηριακές λοιμώξεις, έχοντας αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, διώχνοντας ήπια τις τοξίνες.

Αγγελική: Η ρίζα έχει κερδίσει τη φήμη ως το «απόλυτο βότανο» για τις γυναίκες. Είναι χρήσιμο βότανο στην προσπάθεια για τον τερματισμό των εξάψεων και τις κράμπες της περιόδου. Παρέχει φυσική εξισορρόπηση και ομαλοποιεί τον κύκλο συμβάλλει ιδιαίτερα στις διαταραχές και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Επηρεάζει θετικά αρκετούς νευροδιαβιβαστές με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σημαντικά οφέλη σε περιπτώσεις κατάθλιψης και άγχους.
Γλυκόριζα: οφείλει την ονομασία της στην γλυκιά γεύση των ριζών της και πολλοί είναι εκείνοι που την χρησιμοποιούν ως γλυκαντικό. κατευνάζει τα συμπτώματα του ερεθισμένου λαιμού, τον βήχα και τα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος. Ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των φλεγμονών του στομάχου, του εντέρου και τις γαστρεντερίτιδες.
Βαλεριάνα: ενεργεί κυρίως για την ανακούφιση της ήπιας νευρικής έντασης και των διαταραχών του ύπνου.

Ο τρόπος παρασκευής του τονωτικού σας ροφήματος είναι ο εξής:

1 κ .γ . από το βότανο ή το συνδυασμό βοτάνων που επιλέξατε για 1 κούπα νερό. Τις ρίζες τις βράζουμε περίπου 5 λεπτά μαζί με το νερό.

Τραβάμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί άλλα 5 λεπτά. Σουρώνουμε και απολαμβάνουμε. Ενισχύστε το τσάι σας με 2-3 σταγόνες λεμόνι.

 

Τονώστε τον οργανισμό σας και απολαύστε το!!

Δείτε επίσης