Ας μιλήσουμε για τα λάδια βάσης και γιατί είναι απαραίτητα στην καθημερινή φροντίδα του δέρματος του προσώπου και του σώματος μας, όπως και στα «σπιτικά» προϊόντα που φτιάχνουμε.

Τι είναι τα λάδια βάσης;

Είναι φυτικά έλαια που φτιάχνονται από σπόρους, καρπούς ή πυρήνες φυτών. Στα φυτικά έλαια μπορούμε να διαλύσουμε τα αιθέρια έλαια έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα απλώσουμε στο δέρμα. Αυτά τα λάδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε scrub, λοσιόν,lip balm και κρέμες. Τα φυτικά έλαια δεν έχουν δυνατή μυρωδιά. Μπορούμε συνήθως να αναμίξουμε ένα λάδι βάσης με άλλο και να έχουμε καταπληκτικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα το λάδι jojoba είναι «παχύ» άρα θα ήταν καλό να το αναμίξουμε με ένα άλλο.

Ποιο φυτικό έλαιο είναι το καλύτερο;

Το καλύτερο φυτικό έλαιο για να χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από το τι θέλουμε να φτιάξουμε αλλά και τις ανάγκες που έχει ο καθένας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι οι ιδιότητες του κάθε ελαίου. Υπάρχουν πολλά φυτικά έλαια και έτσι έχουμε πολλές επιλογές.

Τι είναι τα «ξηρά» έλαια;

Κάποια λάδια βάσης είναι γνωστά ως ξηρά έλαια. Τα ονομάζουμε έτσι από τη μεγάλη τους ικανότητα να απορροφώνται πολύ γρήγορα από το δέρμα και τα μαλλιά. Είναι «ελαφριά» έλαια και όχι τόσο λιπαρά. Είναι τέλεια για χρήση σε απολεπιστικά προϊόντα ή για τα μαλλιά. Ξηρά λάδια είναι : το αβοκάντο και το σταφυλέλαιο.

Τι είναι τα «υγρά» έλαια;

Είναι το αντίθετο από τα ξηρά. Απορροφώνται αργότερα από το δέρμα και τα μαλλιά. Είναι ιδανικά για μασάζ. Μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι βοηθάνε στη μείωση της αφυδάτωσης του δέρματος. Είναι κατάλληλα για πολύ ξηρό δέρμα. Υγρά λάδια είναι : το jojoba, η καρύδα, το καστορέλαιο και το αμυγδαλέλαιο.

EXTRA TIP!!!

Μη διστάσετε να αναμίξετε ξηρά και υγρά έτσι ώστε να κερδίσετε τις ιδιότητες και των δυο.

Εννοείται πως τα φυτικά έλαια χρησιμοποιούνται και μόνα τους (χωρίς αιθέρια έλαια) αντικαθιστώντας άλλα προϊόντα, όπως ντεμακιγιάζ ή κρέμες.

Η ποικιλία είναι μεγάλη για να διαλέξετε. Γι’ αυτό αναρτήσαμε κάποιες συγκεντρωμένες πληροφορίες στον παρακάτω πίνακα έτσι ώστε να βρείτε ποια ταιριάζουν στις ανάγκες σας.

TIP!!! Απλά θυμηθείτε το κλειδί της επιτυχίας είναι η εμπειρία που αποκτάτε με τη χρήση των ελαίων έτσι ώστε να βρείτε πιο «δουλεύει» καλύτερα στο δέρμα σας.

ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ 1ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ 2ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ 3ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ 4ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ 5