Τον τελευταίο καιρό λαμβάνουμε πολλές ερωτήσεις πως μπορούμε να διακρίνουμε την ποιότητα του βοτάνου που αγοράζουμε.

    Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια στροφή του κόσμου προς την φύση και τα βότανα καθώς και άλλα προϊόντα που προέρχονται από αυτά. Μέρα, με την μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν βότανα και ανακαλύπτουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Όπως όμως σε όλα τα πράγματα υπάρχει το καλό και το κακό ποιοτικά. Έτσι ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να είναι ενημερωμένος και έτοιμος να αναγνωρίσει κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Από την άλλη, εμείς που παράγουμε και φέρνουμε τα βότανα στον καταναλωτή πρέπει να έχουμε ΠΑΝΤΑ στο μυαλό μας την ποιότητα του προϊόντος.
    Σε απάντηση λοιπόν της ερώτησης πως ξεχωρίζουμε την ποιότητα του βοτάνου;

Παρακάτω υπάρχουν κάποια βασικά βήματα.

      Kαταρχάς, πρέπει να επιλέγουμε πολύ προσεκτικά το κατάστημα που αγοράζουμε το βότανο. Ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια είναι ο χώρος που διατηρούνται τα βότανα στο κατάστημα, πρέπει απαραίτητα ο χώρος να είναι σκιερός και δροσερός. Το πιο σημαντικό είναι τα βότανα να μην τα βλέπει ο ήλιος διότι χάνουν πάρα πολλές από τις ιδιότητες τους, τα αρώματα τους και ξεθωριάζει το χρώμα τους . Αυτός είναι και ένας ακόμα λόγος που το βότανο στην αρχική του διαδικασία, την αποξήρανση, πρέπει οπωσδήποτε να μην αποξηραίνονται στον ήλιο, αυτό είναι και μια καλή συμβουλή για όσους φέτος το καλοκαίρι θα μαζέψουν κάποια βότανα.

    Προτείνουμε να προτιμάται τα συσκευασμένα βότανα γιατί η συσκευασία τα προφυλάσει από σκόνη, υγρασία, κ.τλ. ή αν θέλουμε να προτιμήσουμε να αγοράσουμε χύμα πρέπει να προσέχουμε να είναι καλά προστατευμένα από τις εξωτερικές συνθήκες και να σερβίρετε πάντα με κάποιο σκεύος όπως σέσουλα ή αυτός που το σερβίρει να φοράει γάντια.Αυτά είναι τα αρχικά πράγματα που μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε. Στην συνέχεια πρέπει να εστιάσουμε στο βότανο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι χρώμα του. Το χρώμα στο βότανο παίζει ένα από τους πιο καθοριστικούς ρόλους αφού μπορούμε να καταλάβουμε από αυτό εάν έχει αποξηρανθεί σωστά. Για παράδειγμα εάν το βότανο δεν έχει έντονα χρώματα μας δίνει να καταλάβουμε δυο πράγματα είτε ότι είναι πολύ καιρό κλεισμένο στο σακουλάκι ή στο βάζο και έχει χάσει το χρώμα του είτε ότι ο παραγωγός δεν αποξήρανε σωστά το βότανο. Άρα βότανα τα οποία είναι πιο σκούρα από το κανονικό είτε πιο θαμπά μας δίνουν να καταλάβουμε ότι δεν είναι καλής ποιότητας. Κάτι άλλο που σίγουρα είναι δείκτης ποιότητας στο βότανο είναι το άρωμα, εάν είναι χύμα το βότανο μπορούμε να ζητήσουμε να το μυρίσουμε. Εάν είναι συσκευασμένο το φέρνουμε κοντά στη μύτη μας να το μυρίσουμε τα περισσότερα βότανα έχουν τόσο έντονο άρωμα που το βγάζουν ακόμα και μέσα από την συσκευασία. Βέβαια πρέπει να είμαστε γνώστες των αρωμάτων διότι κάποια βότανα (κράταιγος, φύλλα αλεξανδρείας, αγριάδα κτλ) έχουν ουδέτερο άρωμα ή ελάχιστο και είναι δύσκολο να το μυρίσουμε, αλλά κάποια βότανα όπως το χαμομήλι, λουΐζα, βαλεριάνα, θυμάρι , δυόσμος έχουν πολύ έντονο άρωμα και το ξεχωρίζουμε κατευθείαν. Φυσικά ο τρίτος παράγοντας για να καταλάβουμε ένα βότανο είναι η γεύση του (αφού αγοράσουμε το βότανο) . Ακόμα ένα  τρικ για να καταλάβουμε την ποιότητα είναι να παρατηρήσουμε εάν το βότανο έχει ξένες ύλες. Δηλαδή μέσα σε ένα ματσάκι σπαθόχορτο δεν πρέπει να υπάρχουν και αγριόχορτα κτλ

    Το βότανο είναι μια σοβαρή υπόθεση αφού το χρησιμοποιούμε σαν τσάι ή ακόμα και στην μαγειρική. Πρέπει λοιπόν να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί για την ποιότητα του.
    Εμείς εγγυόμαστε ότι όλα μας τα προϊόντα από όπου και να τα αγοράσετε τηρούν όλες τις προδιαγραφές. Όλοι μας οι πελάτες είναι πλήρως ενημερωμένοι και τα διατηρούν στα καταστήματα τους με τις καλύτερες συνθήκες, ούτως ώστε να έχετε πάντα την καλύτερη ποιότητα.
    Δοκιμάστε τα προϊόντα μας και γευτείτε την καλύτερη ποιότητα και φρεσκάδα τους. Η ετικέτα divinum στα καταστήματα εγγυάται την ποιότητα αναζητήστε την.

 

 

 

Κώστας Κουτλουμπάσης
www.divinum.gr
info@divinum.gr
2310 948560