Αλλεργίες – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Share on facebook
Share on twitter

Τι είναι η αλλεργία;

Η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια ξένη ουσία που βρίσκεται στο φυσικό μας περιβάλλον και δεν είναι επιβλαβής για το σώμα σας. Αυτές οι ουσίες ονομάζονται αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι πρωτεΐνες οι οποίες προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στον οργανισμό. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβανόμενο τον «εχθρό» παράγει αντισώματα για να αποτρέψει τον κίνδυνο. Το σώμα στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει τα επιβλαβή παθογόνα, αντιδράει για να μας κρατήσει υγιείς. Όταν έρθετε σε επαφή με το αλλεργιογόνο, η αντίδραση του ανοσοποιητικού σας συστήματος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο δέρμα, τα ιγμόρεια, τους αεραγωγούς ή το πεπτικό σας σύστημα. Η αύξηση των αλλεργικών παθήσεων οφείλονται στο σύγχρονο τρόπο ζωής, στη ρύπανση του περιβάλλοντος, στο έντονο στρες, στην κακή διατροφή.

Ποια είναι τα βασικότερα αλλεργιογόνα που προκαλούν αλλεργίες:

1. Αεροαλλεργιογόνα

Είναι τα εισπνεόμενα, τα οποία προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, άσθμα.

Η γύρη που προέρχεται από τα ανεμόφιλα φυτά (τα φυτά που αναπαράγονται με τη  μεταφορά των γυρεοκόκκων μέσω του αέρα) είναι αυτή που προκαλεί αλλεργίες. Παρόλα αυτά μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και η βρώσιμη γύρη. Όπως επιδείνωση του αναπνευστικού με έντονα συμπτώματα ρινίτιδας και άσθματος καθώς και αναφυλαξία – αλλεργικό σοκ. Η αναφυλαξία είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για αυτό χρειάζεται άμεση μετάβαση στο νοσοκομείο.

Αποφυγή γύρης:

Η πλήρης αποφυγή από τη γύρη είναι αδύνατη. Παρόλα αυτά μπορούμε να πάρουμε μέτρα τα οποία θα μας βοηθήσουν.

  • Την περίοδο της έξαρσης, έχετε κλειστά τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες,
  • Αν χρησιμοποιείται κλιματιστικό, βεβαιωθείτε ότι έχουν εγκεκριμένα φίλτρα για το περιορισμό των αλλεργιογόνων.
  • Όταν επιστρέφετε στο σπίτι να πλένετε καλά τα χέρια σας, τα μαλλιά σας άλλα και τα ρούχα σας.
  • Στο αυτοκίνητο τα παράθυρα να τα έχετε κλειστά και αν χρησιμοποιείται το κλιματιστικό, τα φίλτρα να είναι σε καλή κατάσταση.
  • Αποφεύγεται την επαφή με ζώα που περνούν χρόνο εκτός σπιτιού.
  • Μην απλώνεται τα ρούχα έξω.

 Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης είναι πολύ ισχυρά και συχνά αλλεργιογόνα. Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι είναι αόρατοι με γυμνό μάτι. Ζουν στο στρώμα του κρεβατιού, στα χαλιά, στις μοκέτες και στις κουρτίνες. Η παρουσία τους δεν έχει να κάνει με την καθαριότητα αλλά με την υγρασία και τις μεταβολές τις θερμοκρασίας του σπιτιού.

Αποφυγή από τα ακάρεα:

Να βάζετε συχνά ηλεκτρική σκούπα, στα χαλιά, στρώματα, καναπέδες και στις κουρτίνες.

Μείωση της υγρασίας κάτω του 50% (είτε με κλιματισμό ή αφυγραντήρα).

Προμηθευτείτε ειδικά καλύμματα που προστατεύουν το στρώμα και τα μαξιλάρια από σκόνη  και αλλεργίες.

Τα βιβλία και τα χαρτιά να είναι τακτοποιημένα ώστε να μην προκαλούν συσσώρευση σκόνης.

Τα επιθήλια των κατοικίδιων, κυρίως του σκύλου και της γάτας. Να έχετε στο νου σας ότι τα αλλεργιογόνα παραμένουν για πολύ καιρό στον χώρο, ακόμα και αν έχουν απομακρυνθεί τα κατοικίδια.

2. Τροφικές αλλεργίες

Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν οίδημα, κνίδωση, ναυτία, κόπωση και πολλά άλλα. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνειδητοποιήσει ένα άτομο ότι έχει τροφική αλλεργία. Με την εμφάνιση κάποιου ή κάποια από τα συμπτώματα, επισκεφτείτε αμέσως γιατρό.

3. Από φάρμακα

Η λήψη κάποιων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Συνήθως προκαλούνται από κοινά αντιβιοτικά τα οποία ανήκουν στην ομάδα των β λακταμών και κεφαλοσπορινών.

4. Από τα έντομα:

Η μέλισσα και η σφήκα όταν μας τσιμπάνε αφήνουν πρωτεΐνες οι οποίες προκαλούν αλλεργία στο σώμα. Άτομα που έχουν αλλεργία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά γιατί ενέχει κίνδυνος ακόμη και για την ίδια του τη ζωή.

5.Μούχλα:

Οι μύκητες της μούχλας όπως και η γύρη είναι σημαντική αιτία αλλεργίας. Η αλλεργία στους μύκητες και στη μούχλα, ευθύνεται για επεισόδια αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος. Οι ασθενείς με άσθμα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι σπόροι μυκήτων είναι δυνατόν να πυροδοτούν επεισόδια άσθματος.

Οι Αλλεργίες στο δέρμα:

Οι δερματικές αλλεργίες μπορεί να είναι σημάδι ή σύμπτωμα αλλεργίας.

Οι τύποι δερματικών αλλεργιών περιλαμβάνουν:

  • Εξανθήματα: Οι περιοχές του δέρματος είναι ερεθισμένες, κόκκινες ή πρησμένες και μπορεί να είναι επώδυνες ή φαγούρα.
  • Έκζεμα: Ερυθρότητα και έντονος κνησμός που μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και αιμορραγία.
  • Δερματίτιδα εξ επαφής: Κόκκινες, κνησμώδεις κηλίδες του δέρματος που αναπτύσσονται σχεδόν αμέσως μετά την επαφή με ένα αλλεργιογόνο.
  • Πονόλαιμος: Ο φάρυγγας ή ο λαιμός είναι ερεθισμένος ή φλεγμονώδης.
  • Κνίδωση: χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό (φαγούρα) και από την εμφάνιση  διογκωμένων κόκκινων κυκλικών ή με ακανόνιστο σχήμα περιοχών στο δέρμα.
  • Πρησμένα μάτια: Τα μάτια μπορεί να είναι υγρά ή να νιώθουμε φαγούρα και να φαίνονται «φουσκωμένα».
  • Κνησμός: Υπάρχει ερεθισμός ή φλεγμονή στο δέρμα.
  • Καύση: Η φλεγμονή του δέρματος οδηγεί σε ενόχληση και αίσθημα τσιμπήματος στο δέρμα.
  • Τα εξανθήματα: είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα μιας δερματικής αλλεργίας.

Συμπτώματα:

Η σοβαρότητα των αλλεργιών διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί μια αλλεργική αντίδραση να είναι από ένας μικρός ερεθισμός έως αναφυλαξία. Οι περισσότερες αλλεργίες δεν μπορούν να θεραπευτούν αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Φυσικοί τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης των αλλεργιών:

 

Δύο είναι τα κύρια βότανα που βοηθούν στην αντιμετώπιση των αλλεργιών. Η τσουκνίδα και το μαύρο κύμινο.

  • Την τσουκνίδα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως έγχυμα ή ως βάμμα.
  • Το μαύρο κύμινο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως βάμμα ή να το καταναλώσουμε στο φαγητό μας ως σπόρους ή λάδι σε δοσολογία 1κ.γλ. ημερησίως.
  • Μπορείτε να συνδυάσετε την τσουκνίδα και το μαύρο κύμινο. Ο συνδυασμός των δύο βοτάνων έχει εξαιρετικές συνεργιστικές ιδιότητες.
  • Ένα έξτρα βότανο με εξαιρετικές αντισταμινικές ιδιότητες είναι η λούφα, γνωστό και ως σφουγγάρι της γης. Συνήθως χρησιμοποιείται σε κάψουλες.

Να μη ληφθεί το βότανο λούφα σε περίπτωση που έχετε άσθμα, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.

Πως μπορείτε να διαγνώστε τις αλλεργίες

Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στο ιστορικό και σε ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις.

Αρχικά θα πρέπει να γίνει αναφορά ιστορικού αλλεργιών από τα συγγενικά πρόσωπα. Στη συνέχεια μπορεί να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εργαστηριακές μελέτες:

1) Δερματικά τεστ (skin prick test).

συνήθως τα δερματικά τεστ γίνονται στην εσωτερική πλευρά του αντιβραχίου ή πίσω στην πλάτη. Εκχύνεται μία σταγόνα του ύποπτου αλλεργιογόνου και στη συνέχεια εκτελείται νυγμός (τσίμπημα) στο δέρμα. Συνήθως δοκιμάζονται πολλά ύποπτα αλλεργιογόνα ταυτόχρονα. Κάθε μία από τις διαφορετικές θέσεις του αλλεργιογόνου σημειώνεται με κωδικούς. Σε περίπτωση που ένα άτομο είναι αλλεργικό σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, εμφανίζεται μια δερματική αντίδραση γύρω από το σημείο του νυγμού. Το δέρμα γύρω από το τσίμπημα εμφανίζει ερυθρότητα και οίδημα (πρήξιμο), και εμφανίζει και κνησμό (φαγούρα).

2) Ποσοτικός προσδιορισμός των ειδικών αντισωμάτων IgE

Οι εξετάσεις αίματος (RAST ή CAP) χρησιμοποιούνται για να μετρηθεί η ποσότητα των αντισωμάτων όπως ανοσοσφαιρίνη Ε ή IgE. Αυτά είναι αντισώματα που παράγονται ως απόκριση σε ένα ύποπτο αλλεργιογόνο.

Αυτές οι εξετάσεις  πραγματοποιούνται όταν :

  • ο ασθενής παίρνει ένα φάρμακο που μπορεί να επηρεάσει την δερματική εξέταση, αλλά δεν μπορεί να το σταματήσει για μερικές μέρες.
  • ο ασθενής πάσχει από σοβαρή πάθηση του δέρματος, όπως έκζεμα ή ψωρίαση.
  • ο ασθενής έχει τόσο υψηλό επίπεδο ευαισθησίας σε ύποπτα αλλεργιογόνα και η οποιαδήποτε χορήγηση των εν λόγω αλλεργιογόνων ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά σοβαρές αντιδράσεις ή και αναφυλαξίες.

Τα αποτελέσματα της Ige είναι σε κλίμακα από το 0 έως 6. Όταν η τιμή είναι “0” σημαίνει ότι δεν υπάρχει ή ότι δεν έχει ανιχνευτεί. Οι υπόλοιπες τιμές δείχνουν το επίπεδο της ύπαρξης των αντισωμάτων, με υψηλότερη τιμή το “6”.

Αλλεργία ή κρυολόγημα;

Η καταρροή, το φτέρνισμα και ο βήχας είναι κοινά συμπτώματα αλλεργιών άλλα και του κοινού κρυολογήματος. Πράγματι είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε από τα συμπτώματα αν έχουμε αλλεργία ή κρυολόγημα.

Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε από τι πάσχουμε θα πρέπει να λάβουμε και να παρατηρήσουμε πρόσθετα συμπτώματα. Αν π.χ. παρουσιαστεί κάποιο εξάνθημα στο δέρμα ή φαγούρα στα μάτια, οδηγούμαστε στην αλλεργία. Αν όμως παρουσιάσουμε πόνους στο σώμα, πυρετό, λοίμωξη των ρινικών κόλπων με παραγωγή παχιάς κίτρινης βλέννας τότε οδηγούμαστε στο κρυολόγημα.

Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι αλλεργίες ρίχνουν το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να είναι αδύναμο και να μπορούμε να κολλήσουμε με μεγαλύτερη ευκολία κάποιον πιθανό ιό. Αυτός μπορεί να είναι και του κοινού κρυολογήματος.

Δείτε επίσης