Λεμφικό σύστημα

Share on facebook
Share on twitter

Ένα πολύ σημαντικό σύστημα που δεν του έχει δοθεί η ανάλογη σημασία.

Το λεμφικό σύστημα έχει στον οργανισμό μας πολλαπλούς ρόλους ιδιαίτερα σημαντικούς για την καλή υγεία του οργανισμού. Βοηθάει στη θρέψη, μεταφέροντας τα διάφορα λίπη, που απορροφούνται από το λεπτό έντερο στο ήπαρ, όπου επεξεργάζονται. Μια δεύτερη λειτουργία είναι η αποχέτευση και ο καθαρισμός, μεταφέροντας κύτταρα και διάφορες ουσίες, τα οποία δεν είναι απαραίτητα για την λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Τρίτη λειτουργία της λέμφου είναι η άμυνα του οργανισμού, η οποία ολοκληρώνεται μέσα στα λεμφοάγγλια, στα οποία κατακρατούνται μικρόβια και άλλα παθολογικά στοιχεία που μεταφέρει η λέμφος ενώ συγχρόνως τα καταστρέφουν με φαγοκύττωση (φαγοκυττάρωση). Ουσιαστικά, τα λεμφογάγγλια δρουν όπως τα διυλιστήρια. Τα λεμφικά αγγεία δημιουργούν ένα μοναδικό δίκτυο που καλύπτει κάθε εκατοστό του δέρματός μας και περιβάλλει κάθε όργανο του σώματός μας. Το δίκτυο αυτό ξεκινά κατά το 70% μέσα και ακριβώς κάτω από το δέρμα. Καθημερινά, 2-3 λίτρα λεμφικού υγρού συλλέγονται και φιλτράρονται από το λεμφικό σύστημα και αυτό είναι ζωτικής σημασίας διότι έτσι απομακρύνονται οι πρωτεΐνες που είναι υπερβολικά μεγάλες για να εισέλθουν στα τοιχώματα των τριχοειδών αγγείων. Τα σημεία εισόδου στα λεμφικά αγγεία είναι 4-6 φορές μεγαλύτερα από αυτά των τριχοειδών. Η απομάκρυνση των πρωτεϊνών είναι απαραίτητη διότι αυτές έλκουν νερό, οπότε υπερβολική πρωτεΐνη στο μεσοκυττάριο υγρό προκαλεί πρήξιμο ή οίδημα.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο λίγες από τις σημαντικές λειτουργίες του λεμφικού συστήματος. Στην βιβλιογραφία τα τελευταία χρόνια συναντάμε επίσης ρόλο του λεμφικού συστήματος στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και πολλών άλλων ασθενειών που πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το λεμφικό σύστημα.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, όλα τα παραπάνω και μελετώντας τις δράσεις των βοτάνων δημιουργήσαμε με βάση μόνο βότανα (Γάλλιο, Άρκτιο, Ταραξάκο, Τριγωνέλλα, Γαϊδουράγκαθο, Τσουκνίδα, Λαδανιά, Κράταιγο, Φύλλα Ελιάς) με συνεργιστικές ιδιότητες που στόχο έχουν την πλήρη εξομάλυνση και αποτοξίνωση του λεμφικού. Το παραπάνω σκεύασμα σε συνδυασμό με την παρακάτω διατροφή εξομαλύνουν τη λειτουργία του λεμφικού. Οι διατροφικές συμβουλές που ενισχύουν το λεμφικό και πρέπει να «συνοδεύουν» το σκεύασμα για μέγιστα αποτελέσματα είναι: μειωμένα ζωικά λιπαρά, αύξηση της κατανάλωσης βιταμίνης C (ιδιαίτερα από πορτοκάλια και λεμόνια), 1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά ημερησίως, αύξηση των αλκαλικών τροφών, αύξηση καλών λιπαρών (ξηροί καρποί, λιναρόσπορος κ.τ.λ). Τέλος ιδιαίτερη μνεία στην βιβλιογραφία αλλά και σαν αποτέλεσμα στο λεμφικό έχουν ο ανανάς, σπαράγγια, κράνμπερι, μαϊντανός και τα κουκούτσια από τα σταφύλια λόγο των προανθοκυνίδων που περιέχουν (το σταφυλοκουκουτσέλαιο για το λόγο αυτό είναι μια καλή πρόταση για το λεμφικό μασάζ).

 

Δείτε επίσης