Επιλύστε τις διαφορές με τα παιδιά σας με 4 τρόπους.

Share on facebook
Share on twitter

Είναι γεγονός ότι η σχέση ανάμεσα στον γονέα και το παιδί είναι ιδιαίτερα απαιτητική και έντονη γεμάτη θετικά αλλά και αρνητικά συναισθήματα. Οι εντάσεις ανάμεσα στο παιδί σας και εσάς μπορεί να σας καταναλώσει σημαντική ενέργεια και να διεγείρει τα συναισθήματα σας τόσο σε μικρό βαθμό αλλά και σε σημείο που να σας απασχολεί κατά την διάρκεια όλης της ημέρας σας.

1. Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
Είναι λογικό να δυσκολεύεστε να κρατήσετε την υπομονή και την ψυχραιμία σας ειδικά όταν το παιδί σας έχει νέες απαιτήσεις από εσάς ή δημιουργηθούν άλλες εντάσεις για παράδειγμα με τα αδέλφια του.
Ο καλύτερος τρόπος, λοιπόν, για να μείνετε ψύχραιμοι είναι να μην εστιάσετε και να μην βάλετε τον εαυτό σας να εισέλθει στον καβγά. Ρωτήστε τον εαυτό σας « Θέλω πραγματικά να παγιδευτώ σ’αυτή την σύγκρουσή» Πιθανόν όχι.
Μην εμπλακείτε λοιπόν, δώστε χρόνο στον εαυτό σας και κάντε κάτι για εσάς για το επόμενο μισάωρο ή μια ώρα. Κάντε ένα ντουζ, διαβάστε ένα περιοδικό ή βγείτε για περπάτημα. Όταν κατευνάσει η ένταση μέσα σας γυρίστε και ζητήστε να συζητήσετε με το παιδί σας.

2. Αναλογιστείτε & λάβετε υπόψη σας την γνώμη των παιδιών σας.
Πολλοί γονείς νομίζοντας πως ξέρουν παραπάνω πράγματα από τα παιδιά τους λόγω της ηλικίας, των εμπειριών ή εκπαίδευσης τείνουν να μην ακούν ενεργά και πραγματικά την άποψη των παιδιών τους. Ωστόσο, η συμπεριφορά των παιδιών και τα λεγόμενα τους κρύβουν μια λογική ερμηνεία που παρακινεί και την ανάλογη συμπεριφορά. Μέσω του ενδιαφέροντος να μάθουμε την άποψη του παιδιού κατανοεί κανείς και την προσωπική άποψη τους και τις ανάγκες του. Τα παιδιά έχουν πάντα άποψη και είναι σημαντικό να την ακούμε!

3. Χαρίστε αυτονομία στο παιδί σας
Είναι γεγονός ότι τα παιδιά σας θέλουν και πρέπει να αισθάνονται ελεύθερα και να έχουν λόγο στην καθημερινότητα τους. Δώστε πολλές επιλογές στο παιδί σας και τον απαραίτητο χρόνο να διαλέξει αυτό που επιθυμεί. Για παράδειγμα δώστε του επιλογές ανάμεσα σε 3 υγιεινά σνακ ή για την ώρα που θα κοιμηθεί εάν αναπληρώσει την ώρα ύπνου την επόμενη μέρα.

4. Παρατηρήστε τι προκαλεί την σύγκρουση.
Πολλές φορές είναι αρκετό να παρατηρήσουμε ποιες δυσάρεστες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές προκαλούν εντάσεις ξανά και ξανά. Παρατηρείστε, λοιπόν, τι προκαλεί αντιπαραθέσεις και συζητήστε με άτομα που εμπιστεύεστε για το γεγονός ή ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό σε περίπτωση που δεν είστε σε θέση να αντιληφθείτε τι προκαλεί συγκρούσεις.

Μην ξεχνάτε σας γονείς να προσέχετε τον εαυτό σας και να τον εξελίσσεστε πνευματικά! Είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της σχέσης σας με το παιδί σας…μια σχέση που πραγματικά χρειάζεται πολύ προσωπική δουλειά αλλά ίσως είναι και η πιο σημαντική σχέση!!

Ελένη Κουτλουμπάση,
Σύμβουλος ψυχικής υγείας-M.A. Counselling.

Δείτε επίσης