Μελέτη για την συνέργεια νευρικού και πεπτικού συστήματος.

Share on facebook
Share on twitter

Στην βοτανολογία μεγάλη σημασία δίνεται τα τελευταία χρόνια στην συνέργεια των βοτάνων. Η λέξη συνέργεια χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει ένα μεγάλο κεφάλαιο της βοτανολογίας, ακόμα ανεξερεύνητο και χωρίς να του έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία. Θα μπορούσε να αποδοθεί και με τις λέξεις συνεργασία, συνεργός, συνδυασμένη δράση. Η συνέργεια προέρχεται από δύο λέξεις συν + έργο, δηλαδή μαζί στο έργο. Όσον αφορά τα βότανα υπάρχουν δύο ειδών συνέργειες:

  1. Την συνέργεια του κάθε βοτάνου με τα μικροθρεπτικά συστατικά του.
  2. Την συνέργεια πολλών βοτάνων μαζί.

Από τις απαρχές της βοτανολογίας υποστηρίζονταν η ολιστική της δράσης και δινόταν σημασία πάντα στη συνέργεια των βοτάνων αλλά και των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού. Από τους πρώτους εκφραστές αυτής της θεωρίας ήταν ο Ιπποκράτης που έθεσε τις βάσεις για την  ολιστική ιατρική.

Σήμερα, έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει μια βασική αρχή συνέργειας που πρεσβεύει εδώ και χρόνια η βοτανολογία, την άμεση σχέση που έχει το νευρικό σύστημα με το πεπτικό σύστημα και αντίθετα. Επιστήμονες από το  Institut Pasteur (a partner research organization of Université Paris Cité), ανακάλυψαν ότι υποθαλαμικοί νευρώνες ανιχνεύουν άμεσα διακυμάνσεις στη βακτηριδιακή δραστηριότητα του εντέρου και προσαρμόζουν ανάλογα την όρεξη και τη θερμοκρασία του σώματος. Τα ευρήματα δείχνουν ότι λαμβάνει χώρα ένας άμεσος διάλογος μεταξύ του εγκεφάλου και της μικροχλωρίδας του εντέρου. Το έντερο είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή βακτηρίων του σώματος. Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων αποκαλύπτει ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου – γνωστή και ως μικροβίωμα – βρίσκεται σε αλληλεξάρτηση με το σώμα μας, επηρεάζοντας άμεσα ακόμα και λειτουργίες του εγκεφάλου μας. Την σχέση με την οποία τα βακτήρια στο έντερο ελέγχουν την δραστηριότητα συγκεκριμένων νευρώνων στον εγκέφαλο, διερεύνησαν νευροβιολόγοι, ανοσοβιολόγοι και μικροβιολόγοι του Institute Pasteur. Οι επιστήμονες εστίασαν στον υποδοχέα NOD2 (τομέας ολιγομερισμού νουκλεοτιδίων) που βρίσκεται κυρίως στο εσωτερικό των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Αυτός ο υποδοχέας ανιχνεύει την παρουσία μουροπεπτιδίων, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία του βακτηριδιακού κυτταρικού τοιχώματος (η παρουσία τους στο έντερο, το αίμα και τον εγκέφαλο θεωρείται δείκτης βακτηριδιακού πολλαπλασιασμού). Χρησιμοποιώντας τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου σε ποντίκια, οι επιστήμονες παρατήρησαν αρχικά ότι ο υποδοχέας NOD2 εκφράζεται από νευρώνες σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, και συγκεκριμένα, στον υποθάλαμο. Στη συνέχεια ανακάλυψαν ότι η ηλεκτρική δραστηριότητα αυτών των νευρώνων καταστέλλεται όταν έρχονται σε επαφή με βακτηριδιακά μουροπεπτίδια από το έντερο. Τα ποντίκια σε αυτή την περίπτωση πήραν βάρος και ήταν πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα σε ηλικία θηλυκά.

 Τα βακτήρια επηρεάζουν άμεσα την θερμοκρασία και την όρεξη

Τι διαπίστωσαν, με άλλα λόγια, οι επιστήμονες του Institute Pasteur;

Ότι όταν η δραστηριότητα των νευρώνων αυτών καταστέλλονται από την επαφή με τα βακτηριδιακά μουροπεπτίδια, ο εγκέφαλος χάνει τον έλεγχο της πρόσληψης τροφής και της θερμοκρασίας του σώματος.

«Είναι εκπληκτικό να ανακαλύπτουμε ότι θραύσματα βακτηρίων δρουν απευθείας σε ένα κέντρο του εγκεφάλου τόσο στρατηγικό όσο ο υποθάλαμος, ο οποίος είναι γνωστό ότι διαχειρίζεται ζωτικές λειτουργίες όπως η θερμοκρασία του σώματος, η αναπαραγωγή, η πείνα και η δίψα», λέει ο Pierre-Marie Lledo, επιστήμονας και επικεφαλής του CNRS, της Μονάδας Αντίληψης και Μνήμης του Institute Pasteur.

Υγιές μικροβίωμα υγιές βάρος, δυνατό ανοσοποιητικό.

Σε αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες απέδειξαν το εκπληκτικό γεγονός ότι οι νευρώνες αντιλαμβάνονται άμεσα τα βακτηριδιακά μουροπεπτίδια, ενώ αυτό το έργο πιστεύεται ότι ανατίθεται κυρίως στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Οι νευρώνες έτσι φαίνεται να ανιχνεύουν τη βακτηριδιακή δραστηριότητα (πολλαπλασιασμός και θάνατος) ως άμεσο μετρητή της επίδρασης της πρόσληψης τροφής στο εντερικό οικοσύστημα.

«Η υπερβολική πρόσληψη συγκεκριμένου τροφίμου μπορεί να διεγείρει τη δυσανάλογη ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων ή παθογόνων παραγόντων, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την εντερική ισορροπία», λέει ο Gérard Eberl, Επικεφαλής της Μονάδας Μικροπεριβάλλοντος και Ανοσίας στο Institut Pasteur (Inserm).

Για να κρατήσεις υγιή το εντερικό σου μικροβίωμα απαραίτητη είναι μια ορθή διατροφή. Απέφυγε τα ζωικά, την ζάχαρη, τα τυποποιημένα προϊόντα, τα λευκά σιτηρά και βάλε στην διατροφή σου τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές θρεπτικών συστατικών για μια υγιή μικροβιακή μονάδα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες, μπορούν να αφομοιωθούν από ορισμένα βακτήρια στο έντερο σας, γεγονός που διεγείρει την ανάπτυξή τους.

Επίσης είναι πολύ χρήσιμο με τα παρακάτω βότανα να ενισχύεις τουλάχιστον μια φορά το χρόνο το πεπτικό σου σύστημα.

Δείτε επίσης